Közreműködők, támogatók

A film létrejöttét támogatták:

Richter Anna Díj logo

Richter Anna DíjOrszágos Gerincgyógyászati Központ

Együttműködő partnerünk az Országos Gerincgyógyászati Központ

partner logok

Partnerek

támogató logok

További támogatók

Richter Anna Díj

 Richter Anna Díj logo

A Richter Anna Díj 2020/2021 pályázati időszakában az egészségügyi szakdolgozó kategória díját Schuster Barbara nyerte meg a Gerincműtét testközelből című dokumentumfilm tervével.

A projekt terve:

Gerincműtét testközelből

Csapatvezető: Schuster Barbara

Csapattagok: Varga Csilla, Dr. Tunyogi-Csapó Miklós, Dr. Márkus István, Joó István

Schuster Barbara 15 éve dolgozik elkötelezetten a gerincferdüléssel élő, gerincműtétre váró fiatalokért és felnőttekért. Pontosan tudja, mit élnek meg, min mennek keresztül, hiszen ő is túlesett ezen, immár tizennyolc éve. A gerinckorrekciós műtét az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek, évente több száz gyermeket érint. 8-12 órás időtartama valamint a műtét jellege miatt is extrém kockázatúnak számít. „Visszacsinálni” nem lehet, egy életre szól. Óriási vállalás, felelősség minden szereplő számára. Fontos lenne megmutatni ezt a speciális és egyben különleges területét az egészségügynek, amely Magyarországon világszínvonalú. Barbara és csapata a műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatná meg a nagyközönségnek egy dokumentumfilm formájában.

A Gerincműtét testközelből film célja az lenne, hogy a gerincműtét előtt álló gyerekeket és családjukat bátorítsák, felkészítve őket az előttük álló út történéseibe, valamint a laikus közönség számára is betekintést nyújtsanak a témával kapcsolatban. A film bepillantást enged majd a műtőig vezető út sorsdöntő perceibe, óráiba és heteibe, láthatjuk a nehézségeket, és a műtét utáni első lépéseket, az első tükörbe nézést, és a szülők megkönnyebbülését, egy fiatal újjászületését. A műtéthez sok egyéb mellett óriási bizalomra van szükség, amit ha a család megszavaz a sebészeknek, az elhivatott szakemberek gerincet egyenesítenek, deformitást korrigálnak, és a gerinccel együtt leginkább új életminőséget adnak fiatal pácienseknek. A megműtött fiatalok szinte második születésnapjukként ünneplik a műtét napját.

A „Gerincműtét testközelből” projekt videója itt tekinthető meg: Projekt videó

A Richter Anna Díj zsűrije:

Beke Zsuzsa

Beke Zsuzsa

a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője

Szily Nóra

Szily Nóra

újságíró, pszichológus

Rúzsa Magdi

Rúzsa Magdi

Máté Péter-díjas énekesnő

Kertész Éva

Kertész Éva

a 21 Nő az egészségügyért alapítvány ügyvezetője

Dr. Barna István

Dr. Barna István

belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke


A Richter Anna Díj története:

Richter Gedeon hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercégének, a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak az alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Munkája, kutatásai több, mint száztíz évvel ezelőtt kezdődtek a Sas Patikában, néhány évvel később már nemzetközileg elismert innovációk viselték Richter nevét. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása, kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, melyben komoly szerepet vállalt felesége, Anna (lánykori nevén: Winkler Anna). Anna férjét minden törekvésében támogató, lényeglátó, határozott személyiségét főként a családtagok elbeszéléseiből ismerhetjük. A Richter Anna Díj őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Méltó módon tükrözi a Richter Gedeon Nyrt. cégfilozófiáját, társadalmi szerepvállalási elkötelezettségét a hazai oktatás, egészségügy és mindenekelőtt az ezeken a területeken dolgozó nők iránt.

A Richter Anna Díj kreatív pályázat oktatáshoz és egészségügyhöz kapcsolódó programok számára. A Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésének keretében olyan újszerű, megvalósítható ötleteket kíván támogatni, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet, egészségügyhöz kapcsolódó ismeretterjesztés területein kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítik, minőségi változást hoznak a hétköznapokban. A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket. A Richter Gedeon Nyrt. a Richter Anna Díj zsűrije és a közönség által legjobbnak ítélt ötleteket díjazza, kivitelezéséhez anyagi támogatást nyújt, megmutatja azokat a nagyközönségnek, sajtónyilvánosságot biztosít számukra, és segíti megvalósulásukat.

Köszönjük a Richter Anna Díj minden munkatársának a pályázati időszakban nyújtott segítségét!

Külön köszönet:

 • Beke Zsuzsa kormányzati kapcsolatok és PR igazgató (Richter Gedeon Nyrt.)
 • Olasz Sarolta csoportvezető (Richter Gedeon Nyrt.)
 • Kucsinka Gabriella projektvezető, H.Molnár Anikó (Richter Anna Díj)

Együttműködő partnerünk az Országos Gerincgyógyászati Központ

Országos Gerincgyógyászati Központ logo

A filmben bemutatott műtétet az Országos Gerincgyógyászati Központban végezték. Az intézet a film forgatásához támogató hátteret és nagy segítséget nyújtott. Köszönjük az intézet vezetésének és minden munkatársának a filmben történő közreműködését és támogatását.

Külön köszönet:

 • dr. Varga Péter Pál alapító főigazgató
 • dr. Hoffer Zoltán főigazgató
 • Bider Katalin ápolási igazgató
 • Pető Éva központi műtő vezető asszisztens

Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.
A Központ a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának Gerincsebészeti és Rehabilitációs Osztályából alakult 1995-ben. Több éven keresztül a Központi Honvédkórház, majd az Országos Gyógyintézeti Központ szervezetébe integráltan működött, mígnem 2005-ben teljes önállóságot ért el. Jelenleg a Budai Egészségközpont Zrt. üzemelteti. Az intézet alapítója dr. Varga Péter Pál. A központ jelenlegi főigazgatója dr. Hoffer Zoltán, az általa vezetett munkacsoportban általános-, ortopéd-, baleseti és idegsebészek, reumatológusok mellett nagyszámú aneszteziológus-intenzív orvos, radiológus, pszichológus, gyógytornász, gyógymasszőr és egyéb szakmák specialistái (urológus, nőgyógyász, ideggyógyász, szemész, gégész, stb.) tevékenykedik a gerincbetegségek teljes körű kivizsgálására és kezelésére koncentrálva. (forrás: www.ogk.hu)

A film szereplői, közreműködői az Országos Gerincgyógyászati Központ részéről:

Operatőr dr. Tunyogi-Csapó Miklós
Asszisztense dr. Márkus István
Aneszteziológus orvos dr. Danhauser Gyula
Aneszteziológiai asszisztens Péntek Krisztina
06.13-i osztályos nővér Veres Dóra
06.14-i nappalos nővérek Fias Zsóka, Lőrincz Katalin
Gyógytornász Fehér Katalin
Műtéti asszisztens Tóth Tamara Rita
Műtőssegédek Peitli Róbert, Irházi Tibor
Betegszállítók Földi Zoltán, Kelecsényi Zoltán, Németh Norbert, Marsovszky Miklós, Kólh Viktor, Gebei Roland, Zilahi István, Sárközi Bence, Vezdényi Bálint László
Radiológiai asszisztensek Kovács Beáta, Nagy Zsuzsanna, Fincza Dorina, Tóth Anett Enikő, Áy-Pauer Anita
Aznap (06.14. nappal), egyéb emeleten dolgozó szakdolgozók Fizesán Hilda, Juhász Piroska, Székelyné Ádám Zita, Kindlinger Éva (Osztályos főnővérek), Bárdos Márton, Németh Eszter, Gebeiné Tóth Mónika, Popa Andrea, Kardos Julianna, Batta Virág, Besenyei Anikó, Szilágyi Zita, Tőke Györgyi, Fábry Péter (Ápolók)
ITO ápolók Nagy Judit, Lieber Tímea, Fodor Gábor

A filmhez a Vertebra Alapítvány partnereként anyagi támogatást nyújtott

Zimmer GmbH, as a part of Zimmer Biomet Group and a Swiss corporation

Zimmer Biomet Group and a Swiss corporation logo

és magyarországi partnere

Unicorp logo


Külön köszönet:


 • Boleman Zsolt
 • Boleman Gergő
 • Priška Máchová
 • Eva Eich

További támogatók