Alkotók

A film a Vertebra Alapítvány és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület koprodukciójában valósult meg.

vertebra alapítvány logo

A Vertebra Alapítvány a gerincferdülésben érintett gyermekek és felnőttek teljes körű támogatását végzi, és összefogja a páciensekért dolgozó szakembereket. Tevékenységünk két fő irányvonala az edukáció, azaz hiteles információ nyújtása a gerincferdülés konzervatív és műtéti kezelését illetően, illetve a sorstárs közösség megteremtése és összefogása, pszichés támogatás nyújtása.

A Vertebra Alapítványt 1990-ben hozta létre prof. dr. Jeszenszky Dezső gerincsebész, a zürichi Schulthess Klinik gerincsebészetének vezetője. Prof. dr. Jeszenszkyt rendkívüli tehetségként és szaktekintélyként tartják számon ezen a területen világszerte, ám rendkívülisége még egy területen megmutatkozik: az elmúlt évtizedekben - bár folyamatosan külföldön élt és dolgozott, dolgozik a mai napig -, mindvégig segítette a magyar gerincbetegeket, és nagy hatással volt a hazai gerincsebészet fejlődésére.

Az alapítvány tevékenységét országos hatókörrel végzi, számos kezdeményezéssel és programmal segíti a gerincferdülésben érintett pácienseket, családokat, és az értük dolgozó szakembereket. Minderről bővebben az alábbi elérhetőségeken talál több információt az érdeklődő.

vertebra alapítvány csapat

Az alapítvány vezetője, Schuster Barbara maga is érintett páciens. Súlyos gerincdeformitásának műtéti kezelésére huszonöt éves korában került sor (prof. dr. Jeszenszky Dezső, St.Gallen, Svájc). Schuster Barbara sikeres műtéte és dr. Jeszenszky hatására, orvosa páratlan betegközpontú hozzáállása miatt lett a Vertebra Alapítvány munkatársa, a sorstárs közösség segítője 2005-től.

Reményeink szerint tevékenységünk értékteremtő, hiteles és meggyőző. Mi, akik ezért az ügyért dolgozunk, ugyanolyan szenvedéllyel tesszük a dolgunkat, mint amikor elköteleződtünk itt, évekkel, évtizedekkel ezelőtt.

Hiszünk benne, hogy felelősek vagyunk a világnak azért a szeletéért, ami ránk van bízva.

A mindennapokban erőt, motivációt ad a folytatáshoz a páciensek, családok szeretete, hálája, és folyamatos pozitív visszajelzése.

A film kapcsán végtelenül hálásak vagyunk a főszereplő családnak, hogy ilyen nehéz feladatra vállalkoztak azért, hogy másoknak, egy egész közösségnek segítsenek.

Az pedig, hogy ezt a vállalásukat mi is inspiráltuk, valódi megtiszteltetés.

A Vertebra Alapítvány egész tevékenységét ez a szemlélet jellemzi, hogy segítsük azokat, akik ugyanazon az úton járnak, mint mi, csak utánunk következnek.

Északi Támpont logo

Ars poeticank: Történeteinktől jobb lesz a világ.

Az 1997-től működő Északi Támpont Egyesület non-profit alapon működő, társadalmi célú kommunikációval foglalkozó értékközösség, kreatív csoport.

Hiszünk abban, hogy elhivatott szakemberek segítségével kell és lehet olyan filmeket alkotni, amelyek hasznára válnak mind a kezdeményezőnek, mind a közösségnek. Csak olyan projektek megmutatását vállaljuk, amelyekben mi magunk is hiszünk és amelyekkel azonosulni tudunk, mindezt költséghatékony módon.

Miért pont film?

A film máig a leghatékonyabb kommunikációs eszköz, ha nagy közönség eléréséről van szó, a szociális média, a videomegosztó-site-ok korában ez még hatványozottabban igaz. A közönségnek szüksége van inspiráló, pozitív kezdeményezéseket bemutató filmekre. Egy-egy jól kivitelezett alkotás hatalmas változások megindítója lehet, mind a nézőre, mind a bemutatott kezdeményezésre de akár magára a kezdeményezőre nézve is.

Filmgyártó tevékenységünk keretében 2010-től mostanáig több mint 100, döntően fenntarthatósági és szociális témákat feldolgozó filmet készítettünk el. Munkáink révén az interneten keresztül elért személyek száma többszázezer fő. Az általunk készített filmeket rendszeresen mutatják be helyi és országos vételű tévécsatornák és jelennek meg frekventált portálok címoldalán. Gyakran veszünk részt hazai és nemzetközi filmszemléken, fesztiválokon. Filmjeinkért számos rangos díjat vehettünk már át, akár nagy költségvetésből dolgozó reklámügynökségekkel, kereskedelmi médiumokkal, professzionális filmgyártókkal egy kategóriában.

Chilton Flóra filmrendező, operatőr, vágó
A Metropolitan Egyetemen filmoperatőr, és animációs rendező mester szakán diplomázott. Operatőrként részt vett az Ernelláék Farkaséknál című film elkészítésében, ami Karlovy Vary-ban elnyerte a Kristály Glóbuszt. Az Északi Támpont művészeti vezetőjeként társadalmi témájú dokumentumfilmeket, kisjátékfilmeket és videoklipeket készít. 2017 óta az Önismereti Filmes Műhely keretein belül gyermekvédelmi intézetben élő fiatalokkal is dolgozik. 2019-ben, és 2021-ben is Hégető Honorka díjjal ismerték el. Filmjei rendszeresen szerepelnek hazai és nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjaiban, rendezőként több alkalommal is díjazták.

Chilton Flóra

A Gerincműtét testközelből című film stábja

Rendező Chilton Flóra
Producer Schuster Barbara
Coproducer Tóth Bálint
Associate producer Czakó Adorján, Herner Dániel
Fényképezte Hejüsz Betti, Chilton Flóra, Táborosi András
Hangmérnök Erős Ádám, Tamási János
Utómunka hangmérnök Erős Ádám
Zeneszerző Pongor András
Vágó Chilton Flóra, Eichner Hanna
Gyártásvezető Tóth Bálint
Colorist Chilton Flóra
Produkciós elszámoló Berkei Éva